Metsästyskausi lähenee kovaa vauhtia enkä ole ehtinyt treenaamaan Roosaa niin paljon kuin olisin halunnut. Työt ja koulu haittaavat vapaa-aikaa.

Viime viikolla toteutin yhden "haaveen" metsästyshommiin liittyen ja tilasin Roosalle käytetyn tutkan koiratutkat.fi:stä. Ja tänään sitten kävin hakemassa paketin postista.

Minusta on alkanut tuntua siltä että metsästys on koiran kanssa harrastettavista lajeista se joka eniten vaatii välineurheilua. Siinä missä agi- ja tokokentillä pärjää omien lenkkareiden ja treeniliivin lisäksi noutokapuloilla ja namialustoilla, pitää metsälle lähtiessä olla kalvopukua, gore-tex kenkää, haulikkoa (lupineen), metsästyskortti (käytyine kursseineen), koiralle tutka (mieluiten gepsi) ja sitten vielä reppujakkarat, makkarat jne. Puhumattakaan siitä että pitäisi omistaa maata, tai sitten paksu lompakko jolla ostaisi tiensä johonkin seuraan.

Ja ennenkuin kukaan ennättää tulla lällättelemään että "hyvät harrastukset maksavat", niin totean että on hienoa istua reppujakkaralla metsikössä ja kuunnella koiran ajoa, ja kyllä siitä voin jo vähän maksaakin. Mutta rajansa sillä hinnallakin mitä "kaikkeen tarpeelliseen ja tarvittavaan" saa kulumaan.

Mutta ylipäätään vaikuttaa että nykyisin koirille tehdään ja/tai tuodaan ulkomailta ties mitä härpäkettä joko avuksi kouluttamiseen, kaunistautumiseen tai muuten vain omaksi iloksi. En ihan heti keksi käyttöä koiran kynsilakalle tai hajuvedelle, en myöskään ole valmis maksamaan ehjän noutokapulan hintaa pölyisestä kapulasta joka on lojunut myyntikorissa niin pitkään että on haljennut molemmista päistään niin että ensimmäisen kerran heitettäessä menee kappaleiksi. Muutamia virityksiä näyttelyhäkeistäkin on tullut nähtyä myynnissä jotka ovat jo terveydellehaitallisia, teräviä kulmia ja reunoja tai sinne tänne sojottavia pinnan päitä.

Hieman mentiin ehkä jo OT:n puolellekin, mutta ärsyttää vain millaista p*skaa ihmille myydään "tarpeellisena" tavarana vain siksi että omistaa koiran ja ehkä vielä harrastaakin sen kanssa jotain. Toinen asia jota olen tämän ajatuksen pohjalta miettinyt on juurikin metsästyksessä käytettävät tutkat.

Oman koiran tuntien tiedän että se on melkeinpä pakollinen varuste, mutta ihmettelen silti että missä on menty metsikköön kun koiria ei löydetä metsäpäivän päätteeksi metsästä? Keskustelupalstoja seuratessa olen saanut käsityksen että Suomi on tutkien käytössä ihan kärkipäässä, mm. Ruotsissa niitä käytetään paljon vähemmän. Käytetäänkö muualla enemmän aikaa koirien tottelevaisuuskoulutukseen vai onko koirakulttuuri löyhempää kuin meillä, ja koirien annetaan jäädä metsään jos eivät tule silloin kuin isäntä tai emäntä sieltä kotiin halajaa?

Joka tapauksessa tänään minäkin liityin tutkan avulla koiransa metsästävien metsästäjien joukkoon. Pilliharjoitukset luoksentulon tiimoilla jatkuvat kuitenkin koko ajan. Ja kalvopukua en ole vielä hankkinut.