Ensimmäisen kerran kun pesin aikuisturkissa olevan belgin, oli usko loppua. Mikäli colliet sun muut karvapallot on yhtä hankalia pestä, niin ihmettelen kyllä suuresti niiden määrää näyttelyissä. Omistajien täytyy olla jonkin sortin masokisteja, ainakin jos pesevät koirat joka näyttelyyn kunnolla.

Askel 1: Tungetaan koira suihkukoppiin. Tilavassa pesuhuoneessa olisi muuten homma helpompaa, tämä otus kun ei yritä karkuun koko aikaa. Sitten siinä samalla itse tunkeudutaan puoliksi samaiseen koppiin kun aloitetaan koiran kasteleminen

Askel 2: Kastelu. On muuten hyvin vettä hylkivä karva ainakin meidän Iitalla. Ensimmäisen 5-10 minuuttia kun suihkutat koiraa ja samalla hierot karvaa että se kastuisi pohjia myöden, vielä jaksaa hommaa ilman epätoivoa. Kun vartin päästäkin koirasta löytyy kuivahkoja länttejä, iskee epätoivo: eikö tätä saa kastumaan ollenkaan?

Askel 3: Kastuneen koiran vaahdotus. Hyväksi havaittu keino on laimentaa shampoota reilusti johonkin pulloon, vanha mäntysuopapullo on osoittautunut todella käteväksi. Siitä saa laimennoksen suihkuteltua riittävällä tarkkuudella koiraan. Mikäli shampoota ottaa suoraan purkista ja kippaa koiraan, on koirassa sitten kohtia jotka vaahtoavat hullunlailla ja kohtia joissa ei ole shampoota juuri lainkaan...

Askel 4: Huuhtelu. Jos kastellessa tuntui että koiraa ei saa kastumaan, huuhdellessä tuntuu ettei shampoota saa turkista pois. Etenkin jos shapoota ei ole laimentanut ollenkaan, laimennetulla aineella hommaan ei mene ollenkaan niin paljon aikaa.

Askel 5: Jos käytät hoitoainetta, nyt on sen aika. Viimeksi kokeilin hoitoaineelle samaa konstia kuin shampoolle ja kas vain: toimi erittäin hyvin. Tämän jälkeen taas huuhtelu.

Askel 6: Koiran kuivaus. Helppoa kuin heinänteko, koiralla kamalasti virtaa kun pääsee vihdoinkin pois pikkukopperosta ja perinteiset pesuhepulit pitää vetää. Ensin pyyhkeisiin suurimmat vedet, sitten koiralle hetken hepulitauko ja föönillä homma loppuun.

Tämän jälkeen kun koira on puhdas, on aika huomata että itse on entistä märempi, hikisempi ja likaisempi. Lisäksi edessä on irtokarvojen siivous suihkukopista (josta niitä on jo useamman kourallisen pesun aikana heitellyt pois ettei viemärinritelikkö mene umpitukkoon) ja koko asunnosta. Myös lattian kuivaus on syytä tehdä ainakin kylppärissä, mutta pesuhepulien laajuudesta riippuen koko kämpässä.