Tänään käytiin Iitan kanssa treenailemassa taas jälkeä.

Mies teki pidemmän jäljen 6 kepillä ja alussa oli pieni jana. Sen jäljen vanhentuessa tein itse esineruudun valmiiksi ja toisen pienen jäljen jana-treeniksi.

Kasvattajan neuvoman jana-harjoituksen tein miehen avustuksella: Mies piti koiraa hihnassa metsätiellä ja minä menin janamerkin kanssa metsään. Piiiiiitkän matkan päässä, kuitenkin näköetäisyydellä, heiluttelin janan merkkiä ja huutelin Iitaa. Hetsauksen päätteeksi mies vei koiran autoon ja minä tein jälkeen n. 20 askeleen jäljenpätkän kera kepin janan jälkeen. Tarkoituksena oli siis luoda koiralle mielikuva että janamerkillä on jotain kivaa ja tärkeää. Se onnistuikin :)

Hain koiran autolta ja laitoin sille jälkivaljaat ja liinan ja sitten äskeiselle paikalle. Iitalla olikin kauhea hinku lähteä sinne missä äsken sitä huutelin. Käskyllä koira singahti -kerrankin- suoraan janan merkkiä kohti. Jo ennen merkkiä se nosti jäljen ja lähti seuraamaan sitä oikeaan suuntaan. Ja minä painelin perässä niin kovaa kuin tällä maavaralla pääsin (eli en siis kovin kovaa). Keppikin löytyi jäljen päästä ja siitä sitten bileet pystyyn.

Toisen janatreenin tein "vanhaan malliin", eli jälki oli kävelty viistosti tieltä ja itse janaa oli noin 2-4 metriä. Koska jälki ei ollut vanhentunut kuin korkeintaan 20 min. Iita häsläsi tuttuun tyyliin sivulta toiselle, lähti kuitenkin oikeaan suuntaan ja keppikin löytyi.

Tässä välissä testattiin esineruutua. "Ruutu" oli n. 3 metriä leveä ja n. 30 metriä syvä. (joo tiedän että olisi pitänyt olla paljon syvempi, mutta tiheä pusikko esti pidemmälle etenemisen, ja toisekseen eipä tuo otus vielä irtoa kunnolla noinkaan kauas...) Mies piti koiraa kiinni ja minä juoksentelin lelun kanssa ruudun takareunalle, sieltä huidoin ja hetsasin lelulla. Lelu jäi, minä palasin ja koira ruutuun... Irtosi yllättävän hyvin melkein takarajalle, mutta vain pyörähti siellä, sitten tuli koko ajan etsien lähemmäs ja lähemmäs. Kun pyöri vain etuosassa, huusin takaisin. Toinen lähetys ei tuottanut sen kummempaa tulosta, jäi vaan vielä lähemmäs jo alunpitäen joten koira kiinni ja mentiin yhdessä katsomaan missä se lelu oli. Tässä välissä Iita ehti kyllä kakkiakin sinne ruutuun... Paljonkos siitä lähtee pisteitä kokeessa?

Yhdessä käytiin siis katsomassa missä se lelu oli, ja sitten takaisin lähtökuoppiin. Johan alkoi löytyä Toinen kerta otettiin niin että menin vähän matkaa koiran kanssa ruutuun, heitin lelun ja palattiin takaisin. Löytyi taas.

Koiran juotto ja pieni lepohetki ja sitten tositoimiin. Täytyy kyllä sanoa että keli oli kummallinen, vaikka lämpötila mittarin mukaan oli +17, tuntui kuin olisi ollut +25, hyttysiä MONTA ja ilmankosteus varmaan 150 %.

Alun jana oli taas pienoista häsläystä, pyörähti takajäljen puolella, mutta lähti kuitenkin oikeaan suuntaan. Alkumatkasta tuntui kuin ei oltaisi oltu edes jäljellä... Häsellystä, jatkuvaa hukkaa jne. Loppua kohden kuitenkin parani huomattavasti. Keppejä löytyi 5/6, miehen mielestä keppi nro 2 jäi metsään. Oli kuulema oikaissut yhden kulman niin että keppi jäi juuri siihen välille josta ei kuljettu ollenkaan.

Kokonaisuudessaan erittäin hyvät treenit, ohjaajalla tosi kuuma, mutta niin koirallakin. Suurempia katastrofejakaan ei sattunut, housut pysyi ehjinä ja auton ovet auki. Avaimet tosin oli taskussa ;) Ainoa ongelma oli kumisaappaiden hankaaman rakot kummassakin kantapäässä.